Lyhennä flunssan kestoa sinkkiasetaatilla – flunssakausi on pahimmillaan helmikuusta lähtien

Flunssa on tavallisin syy sairaspoissaoloihin töistä ja koulusta. Suomessa jopa 1/5 työpoissaoloista on arvioitu johtuvan flunssasta.

Flunssan aiheuttajaviruksia on monia eivätkä antibiootit auta virusinfektioihin. Flunssan itämisaika vaihtelee viruksittain; yleensä se on 24-72 tuntia ja kestää yleensä yli viikon.

Sinkkiasetaatilla voidaan lyhentää muun muassa flunssaan liittyvien nuhan, yskän ja kurkkuoireiden kestoa tutkitusti. Tutkimuksessa arvioitiin sinkkiasetaatti-imeskelytablettien vaikutusta flunssan erillisiin oireisiin. Sinkkiasetaatti lyhensi flunssaan liittyvien nuhan kestoa 34 %, nenän tukkoisuutta 37 %, kurkun karheutta 33 %, kähetyttä 43 % ja yskää 46 %. Sinkkiasetaatti- imeskelytablettien hyöty perustuu sinkin paikallisiin vaikutuksiin nielualueella. Nieltävillä sinkkivalmisteilla ei ole samanlaista hyötyä. Sinkkiasetaatti-imeskelytablettien käyttö suositellaan aloitettavaksi heti flunssa oireiden alettua ja käytettäväksi muutaman päivän tai viikon ajan.

Uudet imeskeltävät Vida Kurkkutabletit sisältävät muun muassa sinkkiasetaattia:

Vida Imeskeltävä Kurkkutabletti Sitruuna 20 tabl

Vida Imeskeltävä kurkkutabletti Mustaherukka 20 tabl

 

Lähteet:

Terveystalon potilastietorekisteriin, joka on Suomen suurin yksittäinen yhtenäinen potilastietojärjestelmä. Rekisteriin on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä.

Duodecim terveyskirjasto. 2009. Flunssa. Hannu Jalanko.

Heimilä H, Chalker Effectiveness of High Dose Zinc Acetate Lozenges on Various Common Cold Symptoms: A Meta-analysis. BioMed Central Family Pratice. 2015; 16:24-34.