Lasten ja nuorten ravitsemusopas

Kasvu ohjaa lasten ja nuorten ravinnon saantia, energiaravintoaineiden ja suojaravintoaineiden osalta (vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, välttämättömät rasva- ja aminohapot).  Kasvun turvaamiseksi ravintoa on saatava riittävästi. Luuston ja lihaksiston kasvuun tarvitaan kalsiumia ja D-vitamiinia enemmän erityisesti kasvupyrähdyksen aikana teinien osalta.

Liikuntaa harrastavilla lapsilla ja nuorilla energiantarve voi lisääntyä hyvinkin voimakkaasti. Liikkuvan lapsen riittävän energiansaannin varmistaminen onnistuu vain, jos lapsi saadaan syömään säännöllisesti aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan ja tarvittaessa kaksi tai useampi välipala. Yhdenkin syömiskerran väliin jäämistä on vaikea korvata seuraavalla syöntikerralla, sillä syötävän ruoan määrä voi nousta liian korkeaksi. Riskinä on riittämätön energiansaanti.

Liikkuville ja urheileville lapsille ja nuorille on tarjolla laadukkaita proteiini-hiilihydraattivalmisteita juomien, juomajauheiden ja patukoiden muodossa runsaasti. Näitä voidaan käyttää täydentämään ruokavaliota esimerkiksi välipaloina sekä ennen että jälkeen harjoitusta nautittavina tankkausta ja palautumista edistävinä valmisteina.