D-vitamiinilisästä hyötyä pimeänä vuoden aikana

D-vitamiinin tärkeys terveyden ja hyvinvoinnin osalta on itsestään selvää. Se kuuluu välttämättömiin ravintoaineisiin, suojaravintoaineisiin, joita kehomme ei tuota ympäri vuoden riittävästi. D-vitamiinin saantia tulee tarkkailla erityisesti pimeänä ja flunssana otollisena vuodenaikana. Kasvavien lasten ja toisaalta vanhusten D-vitamiinin saantiin pitää erityisesti kiinnittää huomioita. Lapset tarvitseva D-vitamiinia erityisesti luuston ja lihasten kasvuun. Vanhukset tarvitsevat D-vitamiinia muuta väestöryhmää enemmän heikkenevän imeytymisen ja hyväksikäytettävyyden takia.

Nykyiset saannin suositukset lapsille ovat 10 µg, samoin aikuisille, vanhuksille 20 µg. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan näillä suositusarvoilla saavutetut plasman D-vitamiinipitoisuudet eivät kaikkien osalta riitä. On tunnettua, että D-vitamiinin hyväksikäyttö heikentävät iän lisäksi lihavuus. Auringon D-vitamiinin tuottoon iholla vaikuttavat päivittäinen altistusaika, vaatetus ja ihon väri.

D-vitamiinin roolia eri sairauksien taustalla tutkitaan aktiivisesti Suomessa. Tutkimukset D-vitamiinin hyödystä muiden sairauksien osalta odottaa lisänäyttöjä. On esitetty arveluja, että veren D-vitamiinitason pitäisi tällöin olla yli 100 nmol/l. Tämä tarkoittaa suosituksia suurempaa D-vitamiinin saantia. 100 nmol/l-taso saavutetaan yleisesti päiväntasaajalla asuvilla pelkästään auringonvalon ja ravinnon voimin. Pohjoismaissa asuvilla tuon tason saavuttamiseen tarvitaan pimeänä vuoden aikana suosituksia suurempia saannin määriä. D-vitamiinin suurin turvallisen saannin rajana pidetään tällä hetkellä 100 µg/pv.

Ravinnosta D-vitamiinia on mahdollista saada rasvaisesta kalasta, kalaöljystä, kananmunasta, sienistä sekä vitaminoiduista elintarvikkeista, kuten maidosta ja margariinista. D-vitamiinia on kuitenkin vaikea saada riittävästi ravinnosta.  D-vitamiinin imeytyy ravintolisistä paremmin kuin ravinnosta, siksi ravintolisiä suositellaan usein täydentämään ruokavaliota. Seerumin D-vitamiinin ajoittaisilla laboratoriomittauksilla on helpointa hakea yksilöllistä D-vitamiinin saanti suhteessa veriarvoihin sekä varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

Suomessa kehitetty ja valmistettu Vida vitamiini ja ravintolisä -tuotesarja vahvistuu viidellä uudella D3-vitamiini valmisteella.

Uudet pureskeltavat Vida D3-vitamiinit ovat vahvuudeltaan 10 µg ja 20 µg ja saatavilla makeuttamattomana, sitruksen ja colan makuisina. Kaikki ovat makeutettu xylitolilla.

Uudet öljypohjaiset Vida D3-vitamiinit ovat nyt vahvempia ja sisältää korkealaatuista auringonkukka- ja extra-neitsytoliviiöljyä. Vida D3-vitamiini 100 µg oliivi- ja auringonkukkaöljyssä on pieni ja helposti nieltävä kapseli.