Anna hyvän kiertää – Vastuullisesti suomalainen raakasuklaa

Posted

Vegeway -raakasuklaiden matka suomalaiskuluttajien herkuksi alkaa Perusta, josta jopa 60 % maailman suklaamarkkinoiden kaakaosta on peräisin. Peru tunnetaankin maailmalla juuri korkealuokkaisesta kaakaostaan, ja sieltä ovat peräisin myös suomalaisen Leader Foodsin Vegeway-raakasuklaissa käytetyt luomulaatuiset Criollo -kaakaopavut. Huom! Maailman kaakaotuotannosta vain noin 5 % on Criolloa.  Luonnonmukainen viljely kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti takaa kaakaopapujen puhtauden sekä ympäristön säilymisen. Kaakaopapujen luonnonmukaisuus on kuitenkin vain yksi osa-alue kaakaopapujen valinnassa – tärkeintä on kokonaisvaltainen vastuullisuus.


Kuva: Näkymä alueelta, josta Vegewayn luomulaatuiset kaakaopavut tulevat.

RAAKA-AINEIDEN VALINTA BSCI-PERIAATTEIDEN MUKAISESTI

Leader hankkii kaikki Vegeway -tuotteissa käytetyt raaka-aineet BSCI-periaatteiden mukaisesti. Näiden periaatteiden tavoitteena on tavarantoimittajien työolojen parantaminen kansainvälisten sopimusten vaatimalle tasolle. Yhteistyön tavoitteena on varmistaa, että kuluttajille tarjottavien Vegeway-tuotteiden raaka-aineet on valmistettu sosiaalisesti ja eettisesti hyväksyttävissä tuotanto-olosuhteissa.

BSCI-periaatteet määrittävät siis lähtökohtaisesti kriteerit, jotka Leader asettaa raaka-aineidensa toimittajille. Tämän lisäksi, olemme lisänneet kriteeristöä juurikin kaakaon kohdalla, koska tiedostamme kaakaon viljelyyn ja sen tuotantoon liittyvät räikeätkin epäkohdat, ja tällaisen toiminnan osana emme halua olla mukana.

Tämän vuoksi hyväksymme kumppaneiksemme ainoastaan luomu-, Fair Trade- ja UTZ -sertifioidut kaakaota tuottavat yritykset, koska katsomme vain näiden sertifikaattien todella varmistavan sosiaaliset ja ympäristölliset näkökohdat. Valikoimalla yhteistyökumppanimme tarkkojen kriteerien pohjalta sekä tukemalla kumppaniemme liiketoimintaa ja kehitysprojekteja, kannamme oman kortemme kekoon taistelussa epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hankkimalla ainoastaan sertifioitua kaakaota olemme osaltamme edistämässä sademetsien säilymistä, lasten oikeutta lapsuuteen ja koulutukseen sekä yhteisöjen elinolosuhteiden kehittymistä.


Kuva: Kaakaopuun hedelmä

TIIVIS YHTEISTYÖ VILJELIJÖIDEN JA HEIDÄN PERHEIDENSÄ KANSSA

Vaikka edellä mainitut sertifikaatit takaavat kestävän kehityksen mukaiset perusperiaatteet, halusimme vielä enemmän. Raaka-aineiden toimittajien kartoitusvaiheessa meille muodostui tärkeäksi kehitys- ja yhteistyöprojektit, jotka vievät sosiaaliset ja eettiset näkökohdat astetta pidemmällä.

Leader Foodsin yhteistyökumppaniksi valikoitui lopulta perulainen yritys, joka on kansallisella tasolla sitoutunut monen projektin kautta edistämään kestävän kehityksen mukaista kaakaon viljelyä, ympäristön säilymistä ja työolojen paranemista. Yhteistyökumppanimme strategiaan on kirjattu sosiaalisen ja eettisen vastuullisuuden -kehitysohjelma, jossa yritys sitoutuu tukemaan yksittäisiä kaakaon viljelijöitään sekä heidän perheitään ja koko kyläyhteisöä.

Tämä sosiaalisen ja eettisen vastuullisuuden ohjelma koostuu useasta osa-alueesta, joiden avulla tuetaan viljelijöiden luonnonmukaista viljelytoimintaa. Osa-alueita ovat 0-koron kehityslainat, vuotuinen bonusjärjestelmä, ilmainen työkalupankki, ohjeistus ja opetus kestävistä viljelymenetelmistä, sijoitukset kyläyhteisöä hyödyttäviin kehitysprojekteihin, lahjoitukset koulutoimintaan, koulupukuihin, ravintoon ja terveydenhuoltoon liittyviin ongelmakohtiin. Kehitysohjelmien ovat avoinna kaikille viljelijöille, jotka haluavat muuttaa tilansa luonnonmukaisen viljelytoiminnan piiriin.

UUSIA KOULUJA LAPSILLE JA AURINKOENERGIAA PERHEILLE

Maksamastamme kaakaon hinnasta osa valuu siis suoraan kehitysprojekteihin. Näistä ohjelmista meitä on eniten ilahduttanut Bambamarca- ja Huicungo- kylissä järjestetyt projektit. Tällä hetkellä 150 perhettä saa valmistaa ateriansa ja tehdä töitä aurinkoenergialla tuotetulla teknologialla. Valaistus pimeisiin aikoihin hyödyttää paitsi perheiden yksityisten elinolojen kehitystä, mutta mahdollistaa myös turvallisen työskentelyn pimeinä vuorokauden aikoina. Lisäksi näihin kyliin on rakennettu koulurakennuksia, uusittu lasten leikkialueita ja ruokailutiloja. Kehityksestä on toistaiseksi päässyt hyötymään yli 200 lasta.

VASTUULLINEN TYÖLLISTÄÄ MYÖS KOTIMAASSA

Vegeway raakasuklaat valmistuvat puhtaassa ja luonnonläheisessä ympäristössä, pienessä keski-pohjalaisessa Toholammin kunnassa.  Perusta matkaavat raaka-aineet saapuvat siis lopulta Toholammille ja ne hyväksytään tuotantoon vasta näytteen otossa tulleiden puhtaiden laboratorio tulosten jälkeen. Tämän jälkeen meidän ammattitaitoinen henkilökunta vastaa korkealuokkaisen suklaan tuotannosta aina kaakaomassan valmistuksesta konssaukseen ja temperointiin.